miercuri, 13 februarie 2013

ICR. O poveste cu căprari


Toma Şâşâilă e căprar. Am început cu povestea, o poveste a dracului de adevărată, ICR –ul la urmă, vei înţelege de ce. E tânăr, are în jur de 40 de ani şi o puzderie de copii. Acum câţiva ani avea o oaie şi capre mai puţine. Nu i-a plăcut cartea când era mic, a considerat-o o povară şi avea mare dreptate, şcoala era la patru kilometri de casă, drumul avea formate două şleauri de la roţile împiedicate cu lanţul căruţei, adâncite de şuvoaiele ploilor, nu se putea merge pe el decât atunci când era uscat, în rest mai mult pe poteci era nevoit să umble, la ducere mai era cum era, dar şi atunci la coborâşuri iuţi mai aluneca, însă la întoarcere era calvarul de pe lume, să urce atâta drum cu ghiozdanul plin cu cărţi, trei caiete bune, pentru teme, trei maculatoare, un penar, pantofii pe care nu putea să-i lase la şcoală, că nu avea unde... încălţat cu cizme grele... cred că îi dai dreptate, toate acestea erau o adevărată povară. Era al şaptelea dintre cei nouă fraţi şi surori.
Astăzi are aproape trei sute de capre şi o sută de oi. Să nu crezi că explicaţia stă în povestea cu capra care făcea trei iezi, care erau de fapt ieduţe, şi care, la rândul lor fătau trei... şi aşa mai departe... nu-nu, a ajuns aici pentru că a încasat subvenţia pe cap de capră, pe cap de oaie, că şi oaia are cap, şi pe suprafaţa de păşune, „în zonă defavorizată”.
Toma Şâşâilă s-a mutat la casa lui, la noua stână, acum copiii săi merg la şcoală şase kilometri, e drept, pe un drum pietruit, prost, dar pietruit, pe albia unei gârle pe care sunt nevoiţi să o treacă de nu ştiu câte ori, care, atunci când dă o ploaie iute, de vară, schimbă geografia locului, dar au biciclete. Şi două mopeduri. Fata mai mare o are la liceu, stă în gazdă. Acum, atenţie la mine, urmează ceea ce e cu adevărat interesant: Toma şi-a luat laptop, la stână, i-a luat şi fetei, toţi ai lui au telefoane cu ecran tactil, e o plăcere să-l vezi cum dialoghează pe mess cu fraţii săi din Germania, cu soru-sa din Italia sau cu fata de la liceu. Sau atunci când acordă asistenţă de specialitate, prin telefon, căprarului său, ajuns moaşă păşunală. Şi învaţă, continuu, învaţă, are o dorinţă neogoită de a învăţa.

Acum revin la oile noastre. Am aflat de pe blogul doamnei Lucia Verona că:
 „A apărut primul număr al publicației lunare Romanian Book Review, editată de Institutul Cultural Român.
-Revista apare lunar în 12 pagini full color și se difuzează gratuit prin rețeaua Institutului Cultural Român din străinătate. -

Mă bucură ştirea şi felicit conducerea ICR pentru această iniţiativă. Numai că... numai că lumea e într-o continuă mişcare, transhumanţa nu e ceva care se întâmplă doar în Romania, da-da, toţi ne mişcăm, iar cartea, revistele sunt grele, pe avion bagajele au o greutate limită.
Domnule profesor Marga, domnule profesor Gârbea, dacă revista nu apare şi online, gratuit, banii vor fi cheltuiţi aiurea, să nu ziceţi că nu v-am spus, ceea ce poate face un căprar poate face şi un profesor universitar. Părerea mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu